Економија

Египет. Економија, 1970-2016

Египет. Економија, големина

Египет. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ8.120.136.095.7214.6270.1
Бруто-националниот доход8.122.235.195.6213.5265.8
Додадена вредност7.019.333.489.8204.7266.7

Picture. Египет. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Египет. Економија, раст

Picture. Египет. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Египет. Економија, структура

Египет. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство29.421.019.513.814.011.9
Индустрија25.530.324.128.633.027.5
Градежништво2.76.05.54.74.65.4
Трговија11.014.321.917.215.115.8
Транспорт4.17.49.28.59.68.5
Услуги27.321.019.827.123.830.8

Picture. Египет. Економија, структура, %, 2016

Египет. Економија, квалитет

Египет. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ232.0456.0627.01 369.02 552.02 823.0
Земјоделство58.691.5113.2177.9340.4332.4
Индустрија50.8132.4140.2367.1801.9765.0

Picture. Египет. Економија, квалитет, 1970-2016

Египет. mk

Египет. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.25.37.918.245.828.0
Увоз1.58.612.923.657.153.0
Нето-извоз-0.37-3.3-5.0-5.4-11.3-25.0

Picture. Египет. mk, млрд. $, 1970-2016

Египет. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи29.822.7
Производи со седиште во ресурси16.919.6
Ниска технологија произведува19.311.9
Средна технологија произведува16.931.5
Висока технологија произведува3.511.9
други13.62.4

Египет. Економија, перспектива

Picture. Египет. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir