Економија

Еритреја. Економија, 1994-2016

Еритреја. Економија, големина

Еритреја. Економија, големина, млрд. $, 1994-2016
Индикатор1994200020102016
Бруто-домашен производ0.630.712.15.4
Бруто-националниот доход0.630.712.15.4
Додадена вредност0.570.662.05.2

Picture. Еритреја. Економија, Сподели, %, 1994-2016

Еритреја. Економија, раст

Picture. Еритреја. Економија, раст, 1994=100%, 1994-2016

Еритреја. Економија, структура

Еритреја. Економија, структура, %, 1994-2016
Индикатор1994200020102016
Земјоделство24.415.119.117.3
Индустрија8.412.47.87.8
Градежништво5.810.515.415.7
Трговија24.019.718.719.2
Транспорт12.812.612.012.3
Услуги24.629.627.127.7

Picture. Еритреја. Економија, структура, %, 2016

Еритреја. Економија, квалитет

Еритреја. Економија, по глава, $, 1994-2016
Индикатор1994200020102016
Бруто-домашен производ204.0208.0482.01 093.0
Земјоделство44.729.288.6183.2
Индустрија15.424.136.182.4

Picture. Еритреја. Економија, квалитет, 1994-2016

Еритреја. mk

Еритреја. mk, млрд. $, 1994-2016
Индикатор1994200020102016
Извоз0.170.0680.100.85
Увоз0.500.410.491.0
Нето-извоз-0.33-0.34-0.39-0.18

Picture. Еритреја. mk, млрд. $, 1994-2016

Еритреја. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи33.017.7
Производи со седиште во ресурси49.129.8
Ниска технологија произведува7.013.9
Средна технологија произведува2.529.2
Висока технологија произведува1.08.2
други7.31.2

Еритреја. Економија, перспектива

Picture. Еритреја. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir