Економија

Шпанија. Економија, 1970-2016

Шпанија. Економија, големина

Шпанија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ40.9232.1535.1595.41 431.61 237.3
Бруто-националниот доход40.5230.0531.0593.21 411.51 237.0
Додадена вредност37.4220.1503.0540.21 311.11 122.6

Picture. Шпанија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Шпанија. Економија, раст

Picture. Шпанија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Шпанија. Економија, структура

Шпанија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.46.85.14.12.62.8
Индустрија30.828.323.820.617.217.9
Градежништво11.09.910.610.18.85.6
Трговија15.617.418.219.018.118.7
Транспорт7.38.18.59.28.89.1
Услуги25.029.533.736.944.646.0

Picture. Шпанија. Економија, структура, %, 2016

Шпанија. Економија, квалитет

Шпанија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 203.06 141.013 613.014 556.030 598.026 695.0
Земјоделство114.8398.5651.7544.2714.8670.4
Индустрија339.01 649.33 049.42 726.34 811.64 324.8

Picture. Шпанија. Економија, квалитет, 1970-2016

Шпанија. mk

Шпанија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз5.033.384.5170.4365.3407.6
Увоз5.640.0106.2188.3384.0370.3
Нето-извоз-0.60-6.7-21.6-17.9-18.737.3

Picture. Шпанија. mk, млрд. $, 1970-2016

Шпанија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи13.317.9
Производи со седиште во ресурси18.515.5
Ниска технологија произведува15.817.5
Средна технологија произведува38.533.9
Висока технологија произведува10.514.5
други3.50.73

Шпанија. Економија, перспектива

Picture. Шпанија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir