Економија

Европа. Економија, 1970-2016

Европа. Економија, големина

Европа. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 382.95 090.88 728.89 684.319 821.619 026.7
Бруто-националниот доход1 395.75 133.68 725.19 680.719 854.218 932.2
Додадена вредност1 314.84 802.98 003.78 415.617 286.116 599.5

Picture. Европа. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Европа. Економија, раст

Picture. Европа. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Европа. Економија, структура

Европа. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство9.85.74.62.41.91.9
Индустрија34.031.026.723.320.920.7
Градежништво8.17.56.95.96.05.6
Трговија12.013.814.015.114.914.7
Транспорт6.77.28.410.010.010.1
Услуги29.434.739.543.346.347.1

Picture. Европа. Економија, структура, %, 2016

Европа. Економија, квалитет

Европа. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 964.06 781.012 073.013 289.026 824.025 596.0
Земјоделство183.0366.4505.3277.6451.8420.0
Индустрија635.51 985.82 955.62 689.54 880.04 612.1

Picture. Европа. Економија, квалитет, 1970-2016

Европа. mk

Европа. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз190.61 037.32 215.43 366.27 668.88 259.2
Увоз195.51 123.92 255.03 247.37 315.57 566.7
Нето-извоз-4.9-86.5-39.6118.9353.3692.5

Picture. Европа. mk, млрд. $, 1970-2016

Европа. Економија, перспектива

Picture. Европа. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir