Економија

Финска. Економија, 1970-2016

Финска. Економија, големина

Финска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ11.353.7141.5125.5247.8238.5
Бруто-националниот доход11.252.9137.6124.8251.2240.9
Додадена вредност10.148.0123.0109.8216.7205.2

Picture. Финска. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Финска. Економија, раст

Picture. Финска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Финска. Економија, структура

Финска. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство12.49.66.23.42.72.7
Индустрија29.230.725.230.023.520.3
Градежништво9.17.48.46.26.46.8
Трговија11.812.512.510.511.011.0
Транспорт9.69.89.811.010.110.6
Услуги27.930.037.938.946.248.7

Picture. Финска. Економија, структура, %, 2016

Финска. Економија, квалитет

Финска. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 444.011 213.028 326.024 198.046 181.043 339.0
Земјоделство270.2961.41 527.9715.71 102.8997.2
Индустрија637.93 074.46 213.66 349.69 501.57 560.7

Picture. Финска. Економија, квалитет, 1970-2016

Финска. mk

Финска. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз2.716.531.352.895.884.0
Увоз2.917.233.541.392.787.0
Нето-извоз-0.19-0.70-2.211.53.1-2.9

Picture. Финска. mk, млрд. $, 1970-2016

Финска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи5.613.1
Производи со седиште во ресурси34.518.3
Ниска технологија произведува9.612.6
Средна технологија произведува29.228.7
Висока технологија произведува12.117.0
други9.010.5

Финска. Економија, перспектива

Picture. Финска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir