Економија

Франција. Економија, 1970-2016

Франција. Економија, големина

Франција. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ148.9703.51 275.31 368.42 646.82 465.5
Бруто-националниот доход149.6708.71 280.81 394.02 700.92 504.7
Додадена вредност131.5627.91 143.11 228.22 385.32 203.8

Picture. Франција. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Франција. Економија, раст

Picture. Франција. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Франција. Економија, структура

Франција. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство7.54.13.52.31.81.6
Индустрија24.623.220.618.413.514.1
Градежништво7.97.56.34.96.15.5
Трговија14.213.514.013.613.112.8
Транспорт8.08.59.19.79.910.0
Услуги37.843.346.551.155.656.0

Picture. Франција. Економија, структура, %, 2016

Франција. Економија, квалитет

Франција. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 862.012 709.021 789.022 262.040 629.036 826.0
Земјоделство190.0460.6684.4468.2652.4540.1
Индустрија622.02 633.34 028.53 683.24 956.04 625.8

Picture. Франција. Економија, квалитет, 1970-2016

Франција. mk

Франција. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз23.5146.7265.4385.5689.3721.4
Увоз22.8157.5275.6370.7739.1769.4
Нето-извоз0.69-10.9-10.214.9-49.8-48.0

Picture. Франција. mk, млрд. $, 1970-2016

Франција. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи7.312.6
Производи со седиште во ресурси15.014.9
Ниска технологија произведува14.018.2
Средна технологија произведува34.632.4
Висока технологија произведува25.221.0
други3.90.89

Франција. Економија, перспектива

Picture. Франција. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir