Економија

Габон. Економија, 1970-2016

Габон. Економија, големина

Габон. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.415.46.05.712.913.9
Бруто-националниот доход0.394.95.44.311.413.0
Додадена вредност0.335.26.15.212.113.1

Picture. Габон. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Габон. Економија, раст

Picture. Габон. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Габон. Економија, структура

Габон. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.05.66.65.74.64.1
Индустрија45.848.739.758.251.144.5
Градежништво8.04.34.02.04.46.3
Трговија9.66.310.55.75.36.1
Транспорт4.24.48.95.65.56.0
Услуги16.430.730.322.828.933.1

Picture. Габон. Економија, структура, %, 2016

Габон. Економија, квалитет

Габон. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ695.07 435.06 343.04 611.07 854.07 002.0
Земјоделство89.4398.2427.8239.2339.1269.0
Индустрија256.33 487.92 562.52 456.53 772.52 957.5

Picture. Габон. Економија, квалитет, 1970-2016

Габон. mk

Габон. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.172.92.73.57.15.0
Увоз0.131.41.71.64.34.5
Нето-извоз0.0391.51.02.02.70.48

Picture. Габон. mk, млрд. $, 1970-2016

Габон. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи78.717.2
Производи со седиште во ресурси17.616.4
Ниска технологија произведува0.3713.4
Средна технологија произведува2.642.7
Висока технологија произведува0.659.7
други0.110.59

Габон. Економија, перспектива

Picture. Габон. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir