Економија

Обединето Кралство. Економија, 1970-2016

Обединето Кралство. Економија, големина

Обединето Кралство. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ130.7565.01 093.21 647.92 441.22 647.9
Бруто-националниот доход139.2590.21 097.01 646.42 460.92 587.7
Додадена вредност126.6567.21 045.21 477.62 197.32 359.7

Picture. Обединето Кралство. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Обединето Кралство. Економија, раст

Picture. Обединето Кралство. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Обединето Кралство. Економија, структура

Обединето Кралство. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство2.31.61.40.870.730.60
Индустрија30.329.422.319.214.314.0
Градежништво6.66.46.95.95.76.2
Трговија14.913.314.514.013.713.9
Транспорт9.07.48.510.710.110.6
Услуги36.941.846.449.355.554.7

Picture. Обединето Кралство. Економија, структура, %, 2016

Обединето Кралство. Економија, квалитет

Обединето Кралство. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 349.010 041.019 118.027 953.038 561.040 249.0
Земјоделство51.6165.0254.4218.5254.3216.1
Индустрија690.22 968.14 074.14 824.64 969.45 016.2

Picture. Обединето Кралство. Економија, квалитет, 1970-2016

Обединето Кралство. mk

Обединето Кралство. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз27.9147.2247.1409.4688.8739.2
Увоз26.9135.2267.0439.8752.4797.3
Нето-извоз1.112.1-19.8-30.4-63.6-58.1

Picture. Обединето Кралство. mk, млрд. $, 1970-2016

Обединето Кралство. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.710.3
Производи со седиште во ресурси13.013.2
Ниска технологија произведува10.715.2
Средна технологија произведува35.730.4
Висока технологија произведува22.318.9
други9.512.0

Обединето Кралство. Економија, перспектива

Picture. Обединето Кралство. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir