Економија

Гренада. Економија, 1970-2016

Гренада. Економија, големина

Гренада. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0190.0880.240.520.771.0
Бруто-националниот доход0.0190.0860.230.490.730.98
Додадена вредност0.0160.0750.190.460.680.88

Picture. Гренада. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гренада. Економија, раст

Picture. Гренада. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гренада. Економија, структура

Гренада. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство20.023.612.55.95.27.3
Индустрија5.65.610.09.68.78.5
Градежништво14.26.86.710.88.16.6
Трговија18.217.616.916.011.814.5
Транспорт9.312.518.617.112.911.5
Услуги32.733.935.340.653.451.7

Picture. Гренада. Економија, структура, %, 2016

Гренада. Економија, квалитет

Гренада. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ202.0990.02 452.05 118.07 366.09 469.0
Земјоделство33.9198.8248.9264.3332.4591.8
Индустрија9.647.4198.0433.0563.3697.2

Picture. Гренада. Економија, квалитет, 1970-2016

Гренада. mk

Гренада. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00990.0470.100.240.180.24
Увоз0.0110.0780.170.310.380.43
Нето-извоз-0.0014-0.032-0.065-0.074-0.20-0.18

Picture. Гренада. mk, млрд. $, 1970-2016

Гренада. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи36.410.7
Производи со седиште во ресурси13.234.9
Ниска технологија произведува12.318.8
Средна технологија произведува28.025.1
Висока технологија произведува5.08.4
други5.22.1

Гренада. Економија, перспектива

Picture. Гренада. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir