Економија

Гана. Економија, 1970-2016

Гана. Економија, големина

Гана. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3.65.310.18.132.242.8
Бруто-националниот доход3.55.310.07.931.641.4
Додадена вредност3.65.310.17.530.340.0

Picture. Гана. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гана. Економија, раст

Picture. Гана. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гана. Економија, структура

Гана. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство47.757.645.130.729.818.9
Индустрија13.99.413.415.710.610.5
Градежништво4.22.43.55.58.513.7
Трговија12.617.08.611.112.212.3
Транспорт4.42.613.515.312.516.6
Услуги17.311.016.021.826.528.0

Picture. Гана. Економија, структура, %, 2016

Гана. Економија, квалитет

Гана. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ419.0492.0693.0428.01 313.01 517.0
Земјоделство196.6285.0310.8120.8368.1268.1
Индустрија57.246.392.261.8130.9149.0

Picture. Гана. Економија, квалитет, 1970-2016

Гана. mk

Гана. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.840.451.62.49.517.5
Увоз0.860.492.43.413.920.6
Нето-извоз-0.025-0.037-0.88-0.93-4.4-3.1

Picture. Гана. mk, млрд. $, 1970-2016

Гана. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи51.014.5
Производи со седиште во ресурси9.520.0
Ниска технологија произведува1.314.6
Средна технологија произведува3.341.0
Висока технологија произведува0.498.9
други34.40.97

Гана. Економија, перспектива

Picture. Гана. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir