Економија

Гренланд. Економија, 1970-2016

Гренланд. Економија, големина

Гренланд. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0690.471.01.12.32.3
Бруто-националниот доход0.0620.420.931.02.22.2
Додадена вредност0.0670.460.991.02.22.2

Picture. Гренланд. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гренланд. Економија, раст

Picture. Гренланд. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гренланд. Економија, структура

Гренланд. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.510.510.510.88.312.8
Индустрија8.88.88.89.06.25.9
Градежништво5.95.95.96.111.29.3
Трговија13.913.913.914.412.312.7
Транспорт13.913.913.914.313.812.6
Услуги47.047.046.945.448.146.7

Picture. Гренланд. Економија, структура, %, 2016

Гренланд. Економија, квалитет

Гренланд. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 489.09 362.918 086.918 765.140 723.840 468.8
Земјоделство154.0968.51 871.01 939.03 257.14 978.8
Индустрија128.2806.41 557.81 610.22 455.92 311.3

Picture. Гренланд. Економија, квалитет, 1970-2016

Гренланд. mk

Гренланд. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0200.270.650.390.710.77
Увоз0.0910.570.770.631.91.3
Нето-извоз-0.071-0.30-0.12-0.24-1.2-0.50

Picture. Гренланд. mk, млрд. $, 1970-2016

Гренланд. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи69.38.7
Производи со седиште во ресурси19.529.8
Ниска технологија произведува0.1318.1
Средна технологија произведува2.828.6
Висока технологија произведува0.2310.0
други8.14.7

Гренланд. Економија, перспектива

Picture. Гренланд. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir