Економија

Гамбија. Економија, 1970-2016

Гамбија. Економија, големина

Гамбија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0960.500.710.780.950.99
Бруто-националниот доход0.0960.500.690.750.940.96
Додадена вредност0.0880.530.790.770.900.93

Picture. Гамбија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гамбија. Економија, раст

Picture. Гамбија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гамбија. Економија, структура

Гамбија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство48.826.717.825.030.720.6
Индустрија7.310.08.88.29.18.2
Градежништво2.87.75.06.93.95.6
Трговија27.130.750.438.826.428.7
Транспорт2.13.94.78.512.416.3
Услуги11.921.013.317.517.420.6

Picture. Гамбија. Економија, структура, %, 2016

Гамбија. Економија, квалитет

Гамбија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ215.0834.0772.0636.0563.0484.0
Земјоделство95.7234.2154.0156.0162.994.3
Индустрија14.387.375.951.048.437.6

Picture. Гамбија. Економија, квалитет, 1970-2016

Гамбија. mk

Гамбија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0320.120.310.370.0990.15
Увоз0.0430.330.420.450.250.33
Нето-извоз-0.011-0.21-0.10-0.076-0.15-0.18

Picture. Гамбија. mk, млрд. $, 1970-2016

Гамбија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи28.016.7
Производи со седиште во ресурси34.035.8
Ниска технологија произведува1.925.4
Средна технологија произведува32.415.4
Висока технологија произведува1.15.3
други2.61.5

Гамбија. Економија, перспектива

Picture. Гамбија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir