Економија

Грција. Економија, 1970-2016

Грција. Економија, големина

Грција. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ13.156.897.9131.7299.4192.7
Бруто-националниот доход13.358.5100.0132.6293.2193.7
Додадена вредност13.856.392.1117.7264.4167.9

Picture. Грција. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Грција. Економија, раст

Picture. Грција. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Грција. Економија, структура

Грција. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.510.48.46.13.34.0
Индустрија20.120.319.114.011.213.8
Градежништво8.17.96.77.04.52.5
Трговија19.120.820.120.917.616.8
Транспорт9.29.59.310.611.09.9
Услуги32.931.136.341.552.553.0

Picture. Грција. Економија, структура, %, 2016

Грција. Економија, квалитет

Грција. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 517.05 900.09 552.011 822.026 154.017 230.0
Земјоделство166.9606.0758.4642.6754.3595.7
Индустрија320.21 184.61 717.41 476.52 588.12 074.3

Picture. Грција. Економија, квалитет, 1970-2016

Грција. mk

Грција. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.011.014.531.266.258.7
Увоз2.014.424.845.792.060.1
Нето-извоз-0.96-3.4-10.3-14.5-25.8-1.4

Picture. Грција. mk, млрд. $, 1970-2016

Грција. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.028.2
Производи со седиште во ресурси43.517.5
Ниска технологија произведува10.814.3
Средна технологија произведува13.724.5
Висока технологија произведува9.014.0
други3.01.5

Грција. Економија, перспектива

Picture. Грција. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir