Економија

Гвајана. Економија, 1970-2016

Гвајана. Економија, големина

Гвајана. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.430.940.631.12.33.4
Бруто-националниот доход0.400.910.471.12.33.4
Додадена вредност0.410.920.611.02.03.1

Picture. Гвајана. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Гвајана. Економија, раст

Picture. Гвајана. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Гвајана. Економија, структура

Гвајана. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.814.431.027.717.614.6
Индустрија37.037.121.425.124.531.7
Градежништво8.78.66.37.510.08.6
Трговија18.915.614.010.014.311.1
Транспорт4.85.07.98.611.211.1
Услуги19.919.319.521.122.422.9

Picture. Гвајана. Економија, структура, %, 2016

Гвајана. Економија, квалитет

Гвајана. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ606.01 209.0850.01 509.03 026.04 444.0
Земјоделство63.3169.5255.3382.8482.0586.9
Индустрија216.2437.5176.4346.9670.51 275.4

Picture. Гвајана. Економија, квалитет, 1970-2016

Гвајана. mk

Гвајана. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.120.330.210.451.11.6
Увоз0.120.370.310.591.81.9
Нето-извоз0.0056-0.034-0.099-0.13-0.63-0.29

Picture. Гвајана. mk, млрд. $, 1970-2016

Гвајана. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи17.58.3
Производи со седиште во ресурси22.830.5
Ниска технологија произведува0.5713.0
Средна технологија произведува6.933.4
Висока технологија произведува1.36.5
други50.98.3

Гвајана. Економија, перспектива

Picture. Гвајана. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir