Економија

Хонгконг. Економија, 1970-2016

Хонгконг. Економија, големина

Хонгконг. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3.828.976.9171.7228.6320.9
Бруто-националниот доход3.828.574.8173.0233.5331.7
Додадена вредност3.727.675.1164.7223.6311.7

Picture. Хонгконг. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Хонгконг. Економија, раст

Picture. Хонгконг. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Хонгконг. Економија, структура

Хонгконг. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство0.890.960.280.0910.0550.067
Индустрија21.322.017.37.73.72.6
Градежништво6.96.55.14.93.34.7
Трговија19.119.723.724.527.025.6
Транспорт8.18.110.410.911.110.0
Услуги43.742.843.151.854.857.1

Picture. Хонгконг. Економија, структура, %, 2016

Хонгконг. Економија, квалитет

Хонгконг. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ984.05 872.013 306.025 762.032 545.043 943.0
Земјоделство8.554.136.722.517.428.4
Индустрија202.21 235.32 252.91 908.21 189.01 101.8

Picture. Хонгконг. Економија, квалитет, 1970-2016

Хонгконг. mk

Хонгконг. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз3.625.690.2216.4469.4601.3
Увоз3.325.883.6208.8456.0594.5
Нето-извоз0.29-0.156.67.613.46.8

Picture. Хонгконг. mk, млрд. $, 1970-2016

Хонгконг. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи2.14.5
Производи со седиште во ресурси6.08.2
Ниска технологија произведува11.211.5
Средна технологија произведува14.114.6
Висока технологија произведува55.454.9
други11.26.4

Хонгконг. Економија, перспектива

Picture. Хонгконг. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir