Економија

Хрватска. Економија, 1990-2016

Хрватска. Економија, големина

Хрватска. Економија, големина, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ16.621.859.851.2
Бруто-националниот доход13.921.157.249.7
Додадена вредност15.118.151.443.1

Picture. Хрватска. Економија, Сподели, %, 1990-2016

Хрватска. Економија, раст

Picture. Хрватска. Економија, раст, 1990=100%, 1990-2016

Хрватска. Економија, структура

Хрватска. Економија, структура, %, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Земјоделство7.56.44.84.1
Индустрија38.424.420.221.0
Градежништво6.25.06.75.4
Трговија15.514.715.517.5
Транспорт9.210.19.69.5
Услуги23.139.543.142.6

Picture. Хрватска. Економија, структура, %, 2016

Хрватска. Економија, квалитет

Хрватска. Економија, по глава, $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ3 479.04 917.013 823.012 159.0
Земјоделство236.8262.2575.1414.5
Индустрија1 215.3997.02 398.52 145.7

Picture. Хрватска. Економија, квалитет, 1990-2016

Хрватска. mk

Хрватска. mk, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Извоз7.57.922.525.2
Увоз7.68.622.823.7
Нето-извоз-0.038-0.66-0.251.4

Picture. Хрватска. mk, млрд. $, 1990-2016

Хрватска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи9.914.6
Производи со седиште во ресурси24.017.0
Ниска технологија произведува21.321.9
Средна технологија произведува26.129.0
Висока технологија произведува14.714.1
други4.13.4

Хрватска. Економија, перспектива

Picture. Хрватска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir