Економија

Унгарија. Економија, 1970-2016

Унгарија. Економија, големина

Унгарија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ6.425.437.147.3130.9125.8
Бруто-националниот доход6.325.035.544.9124.2120.9
Додадена вредност5.921.932.240.4110.9106.4

Picture. Унгарија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Унгарија. Економија, раст

Picture. Унгарија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Унгарија. Економија, структура

Унгарија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.816.912.85.73.54.4
Индустрија36.335.228.526.525.726.8
Градежништво8.38.36.45.14.23.7
Трговија8.48.812.511.811.711.8
Транспорт9.39.48.010.811.311.5
Услуги21.021.431.840.143.641.8

Picture. Унгарија. Економија, структура, %, 2016

Унгарија. Економија, квалитет

Унгарија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ614.02 362.03 573.04 629.013 187.012 900.0
Земјоделство94.9344.2397.0225.8393.7479.7
Индустрија205.0716.6884.11 049.02 870.82 921.0

Picture. Унгарија. Економија, квалитет, 1970-2016

Унгарија. mk

Унгарија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.57.79.231.5107.1112.7
Увоз1.57.88.033.3100.2100.0
Нето-извоз-0.037-0.0291.2-1.76.912.7

Picture. Унгарија. mk, млрд. $, 1970-2016

Унгарија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи5.88.7
Производи со седиште во ресурси11.010.8
Ниска технологија произведува9.913.1
Средна технологија произведува47.238.1
Висока технологија произведува22.721.9
други3.47.5

Унгарија. Економија, перспектива

Picture. Унгарија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir