Економија

Израел. Економија, 1970-2016

Израел. Економија, големина

Израел. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ6.024.058.8132.3233.6317.7
Бруто-националниот доход5.822.856.7124.1229.1313.9
Додадена вредност6.222.853.5118.4208.4284.7

Picture. Израел. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Израел. Економија, раст

Picture. Израел. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Израел. Економија, структура

Израел. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.85.22.91.41.71.3
Индустрија25.820.622.019.617.715.1
Градежништво8.66.75.25.15.25.8
Трговија9.811.09.410.210.712.2
Транспорт12.610.011.613.313.013.4
Услуги37.446.649.050.451.652.3

Picture. Израел. Економија, структура, %, 2016

Израел. Економија, квалитет

Израел. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 114.06 404.013 074.022 006.031 459.038 788.0
Земјоделство124.6314.5339.1278.4473.4453.1
Индустрија558.31 252.12 613.23 860.24 957.65 237.6

Picture. Израел. Економија, квалитет, 1970-2016

Израел. mk

Израел. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.38.917.647.181.796.2
Увоз2.411.420.647.276.989.5
Нето-извоз-1.1-2.5-3.0-0.134.96.6

Picture. Израел. mk, млрд. $, 1970-2016

Израел. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи2.89.8
Производи со седиште во ресурси33.724.9
Ниска технологија произведува7.313.6
Средна технологија произведува19.331.2
Висока технологија произведува34.618.7
други2.21.9

Израел. Економија, перспектива

Picture. Израел. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir