Економија

Исланд. Економија, 1970-2016

Исланд. Економија, големина

Исланд. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.533.46.58.913.320.3
Бруто-националниот доход0.523.36.28.611.220.6
Додадена вредност0.472.85.67.611.817.7

Picture. Исланд. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Исланд. Економија, раст

Picture. Исланд. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Исланд. Економија, структура

Исланд. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство11.512.311.38.37.45.7
Индустрија21.624.420.417.420.315.1
Градежништво15.211.510.29.24.47.3
Трговија10.911.614.413.310.314.1
Транспорт12.910.610.211.69.912.2
Услуги27.929.533.540.347.845.7

Picture. Исланд. Економија, структура, %, 2016

Исланд. Економија, квалитет

Исланд. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 598.014 935.025 570.031 833.041 553.160 966.0
Земјоделство263.91 522.32 496.32 239.92 707.93 028.9
Индустрија495.13 013.44 507.24 694.17 461.18 023.8

Picture. Исланд. Економија, квалитет, 1970-2016

Исланд. mk

Исланд. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.231.22.12.97.19.8
Увоз0.221.22.13.55.88.5
Нето-извоз0.0086-0.00120.080-0.621.41.3

Picture. Исланд. mk, млрд. $, 1970-2016

Исланд. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи72.27.9
Производи со седиште во ресурси13.828.2
Ниска технологија произведува2.313.9
Средна технологија произведува6.929.0
Висока технологија произведува3.620.6
други1.10.41

Исланд. Економија, перспектива

Picture. Исланд. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir