Економија

Италија. Економија, 1970-2016

Италија. Економија, големина

Италија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ113.0475.71 177.41 141.82 125.11 858.9
Бруто-националниот доход114.0478.61 162.91 137.42 120.81 863.1
Додадена вредност103.2447.01 075.21 022.81 911.51 668.8

Picture. Италија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Италија. Економија, раст

Picture. Италија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Италија. Економија, структура

Италија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство8.76.03.52.82.02.1
Индустрија28.829.624.922.318.719.1
Градежништво9.17.06.04.85.64.8
Трговија15.016.616.816.514.715.2
Транспорт7.58.38.39.49.79.2
Услуги30.932.540.544.149.249.6

Picture. Италија. Економија, структура, %, 2016

Италија. Економија, квалитет

Италија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 110.08 431.020 610.019 928.035 578.031 279.0
Земјоделство168.1475.4652.4508.6630.1587.5
Индустрија555.12 341.74 684.53 985.45 999.75 371.9

Picture. Италија. Економија, квалитет, 1970-2016

Италија. mk

Италија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз17.296.3215.7293.0535.3554.3
Увоз16.9108.7213.3283.3577.1491.3
Нето-извоз0.26-12.42.39.6-41.863.0

Picture. Италија. mk, млрд. $, 1970-2016

Италија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи4.918.7
Производи со седиште во ресурси14.714.6
Ниска технологија произведува24.316.8
Средна технологија произведува41.832.1
Висока технологија произведува11.014.8
други3.13.0

Италија. Економија, перспектива

Picture. Италија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir