Економија

Јамајка. Економија, 1970-2016

Јамајка. Економија, големина

Јамајка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.73.35.39.013.214.1
Бруто-националниот доход1.83.34.78.712.713.4
Додадена вредност1.73.35.48.311.912.2

Picture. Јамајка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Јамајка. Економија, раст

Picture. Јамајка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Јамајка. Економија, структура

Јамајка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство6.07.55.76.75.97.6
Индустрија24.326.224.717.113.014.2
Градежништво8.83.87.47.27.07.7
Трговија24.623.923.223.722.323.1
Транспорт6.45.89.410.39.78.0
Услуги29.832.929.634.942.139.5

Picture. Јамајка. Економија, структура, %, 2016

Јамајка. Економија, квалитет

Јамајка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ925.01 536.02 177.03 389.04 692.04 879.0
Земјоделство53.9114.4127.4211.2247.2323.4
Индустрија217.8398.4549.0537.5548.3603.9

Picture. Јамајка. Економија, квалитет, 1970-2016

Јамајка. mk

Јамајка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.481.42.33.54.14.4
Увоз0.411.11.84.66.66.3
Нето-извоз0.0760.310.44-1.1-2.4-1.9

Picture. Јамајка. mk, млрд. $, 1970-2016

Јамајка. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи9.915.3
Производи со седиште во ресурси79.731.2
Ниска технологија произведува2.913.2
Средна технологија произведува3.927.9
Висока технологија произведува1.610.1
други1.92.2

Јамајка. Економија, перспектива

Picture. Јамајка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir