Економија

Јордан. Економија, 1970-2016

Јордан. Економија, големина

Јордан. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.594.04.08.526.438.7
Бруто-националниот доход0.634.13.78.626.238.4
Додадена вредност0.553.73.87.424.436.0

Picture. Јордан. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Јордан. Економија, раст

Picture. Јордан. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Јордан. Економија, структура

Јордан. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство6.75.47.52.33.24.1
Индустрија13.416.126.620.623.522.7
Градежништво5.913.24.23.95.24.7
Трговија17.915.99.011.810.49.9
Транспорт10.010.814.715.613.212.8
Услуги46.138.638.045.944.445.8

Picture. Јордан. Економија, структура, %, 2016

Јордан. Економија, квалитет

Јордан. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ345.01 690.01 129.01 658.03 679.04 088.0
Земјоделство21.683.379.733.4110.0154.8
Индустрија43.2250.2283.8299.2798.0864.6

Picture. Јордан. Економија, квалитет, 1970-2016

Јордан. mk

Јордан. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0491.62.53.512.613.0
Увоз0.223.23.75.818.221.6
Нето-извоз-0.17-1.7-1.2-2.3-5.6-8.6

Picture. Јордан. mk, млрд. $, 1970-2016

Јордан. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи17.425.3
Производи со седиште во ресурси15.717.7
Ниска технологија произведува28.213.8
Средна технологија произведува21.427.6
Висока технологија произведува15.411.1
други1.94.5

Јордан. Економија, перспектива

Picture. Јордан. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir