Економија

Јапонија. Економија, 1970-2016

Јапонија. Економија, големина

Јапонија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ211.51 099.73 140.04 887.55 700.14 936.2
Бруто-националниот доход211.21 100.23 161.84 957.35 847.35 094.7
Додадена вредност209.31 103.73 089.44 895.15 686.24 897.9

Picture. Јапонија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Јапонија. Економија, раст

Picture. Јапонија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Јапонија. Економија, структура

Јапонија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.63.32.31.51.11.1
Индустрија38.631.930.525.823.722.5
Градежништво6.88.28.96.94.85.5
Трговија16.217.015.116.216.416.9
Транспорт8.87.88.29.510.210.3
Услуги24.031.835.040.143.843.8

Picture. Јапонија. Економија, структура, %, 2016

Јапонија. Економија, квалитет

Јапонија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 016.09 333.025 218.038 323.044 341.038 640.0
Земјоделство112.2312.7576.3588.6488.8414.6
Индустрија770.42 990.87 563.99 918.910 487.28 608.5

Picture. Јапонија. Економија, квалитет, 1970-2016

Јапонија. mk

Јапонија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз22.4147.6323.1519.3857.1797.5
Увоз20.1160.0298.2449.4773.9749.7
Нето-извоз2.3-12.424.969.983.347.8

Picture. Јапонија. mk, млрд. $, 1970-2016

Јапонија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи2.126.2
Производи со седиште во ресурси8.515.4
Ниска технологија произведува8.014.7
Средна технологија произведува55.119.7
Висока технологија произведува18.922.0
други7.42.0

Јапонија. Економија, перспектива

Picture. Јапонија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir