Економија

Кенија. Економија, 1970-2016

Кенија. Економија, големина

Кенија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.510.512.714.540.070.5
Бруто-националниот доход2.410.212.014.339.869.8
Додадена вредност2.510.012.013.036.666.6

Picture. Кенија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Кенија. Економија, раст

Picture. Кенија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Кенија. Економија, структура

Кенија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство32.128.225.528.227.134.5
Индустрија22.025.221.717.415.413.2
Градежништво3.63.63.13.24.95.3
Трговија5.65.75.99.410.18.5
Транспорт5.75.36.77.69.89.4
Услуги31.032.037.234.232.629.2

Picture. Кенија. Економија, структура, %, 2016

Кенија. Економија, квалитет

Кенија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ224.0646.0541.0460.0967.01 455.0
Земјоделство71.4172.5130.8116.4240.1474.4
Индустрија48.9153.9111.171.7135.8180.7

Picture. Кенија. Економија, квалитет, 1970-2016

Кенија. mk

Кенија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.472.02.22.78.310.3
Увоз0.492.82.73.813.416.5
Нето-извоз-0.024-0.85-0.49-1.0-5.2-6.2

Picture. Кенија. mk, млрд. $, 1970-2016

Кенија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи47.311.1
Производи со седиште во ресурси19.724.1
Ниска технологија произведува17.116.3
Средна технологија произведува9.133.8
Висока технологија произведува3.514.3
други3.30.45

Кенија. Економија, перспектива

Picture. Кенија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir