Економија

Камбоџа. Економија, 1970-2016

Камбоџа. Економија, големина

Камбоџа. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.770.721.73.711.220.0
Бруто-националниот доход0.720.671.63.110.718.8
Додадена вредност0.790.731.73.510.618.8

Picture. Камбоџа. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Камбоџа. Економија, раст

Picture. Камбоџа. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Камбоџа. Економија, структура

Камбоџа. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство46.646.650.137.836.026.3
Индустрија10.710.79.417.616.819.2
Градежништво2.92.92.45.56.412.1
Трговија16.616.613.415.214.615.0
Транспорт5.75.76.77.08.18.7
Услуги17.617.618.017.018.018.6

Picture. Камбоџа. Економија, структура, %, 2016

Камбоџа. Економија, квалитет

Камбоџа. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ110.0107.0189.0302.0786.01 270.0
Земјоделство52.351.096.3108.5266.3314.2
Индустрија12.011.718.050.3124.4229.5

Picture. Камбоџа. Економија, квалитет, 1970-2016

Камбоџа. mk

Камбоџа. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0180.0160.0411.86.112.3
Увоз0.110.100.142.36.713.1
Нето-извоз-0.093-0.087-0.10-0.44-0.61-0.88

Picture. Камбоџа. mk, млрд. $, 1970-2016

Камбоџа. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи6.45.8
Производи со седиште во ресурси3.721.6
Ниска технологија произведува73.634.1
Средна технологија произведува4.426.0
Висока технологија произведува3.47.5
други8.64.9

Камбоџа. Економија, перспектива

Picture. Камбоџа. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir