Економија

Кирибати. Економија, 1970-2016

Кирибати. Економија, големина

Кирибати. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0200.0330.0400.0750.150.17
Бруто-националниот доход0.0220.0330.0490.0890.230.27
Додадена вредност0.0170.0270.0340.0680.150.17

Picture. Кирибати. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Кирибати. Економија, раст

Picture. Кирибати. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Кирибати. Економија, структура

Кирибати. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство14.853.724.823.624.623.5
Индустрија48.57.711.56.07.05.6
Градежништво3.67.02.58.23.38.6
Трговија12.414.614.09.87.35.6
Транспорт2.58.411.811.711.19.8
Услуги18.18.635.440.746.747.0

Picture. Кирибати. Економија, структура, %, 2016

Кирибати. Економија, квалитет

Кирибати. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ395.0565.0552.0885.01 493.01 518.0
Земјоделство49.3245.4117.0190.2365.9351.4
Индустрија161.735.354.348.6104.484.1

Picture. Кирибати. Економија, квалитет, 1970-2016

Кирибати. mk

Кирибати. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0100.00750.00470.00960.0200.019
Увоз0.00790.0320.0590.0690.120.15
Нето-извоз0.0024-0.025-0.054-0.059-0.10-0.14

Picture. Кирибати. mk, млрд. $, 1970-2016

Кирибати. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи92.211.3
Производи со седиште во ресурси6.032.4
Ниска технологија произведува0.3713.2
Средна технологија произведува0.6128.7
Висока технологија произведува0.657.8
други0.186.7

Кирибати. Економија, перспектива

Picture. Кирибати. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir