Економија

Свети Кристофер и Невис. Економија, 1970-2016

Свети Кристофер и Невис. Економија, големина

Свети Кристофер и Невис. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0250.0680.210.420.710.91
Бруто-националниот доход0.0240.0680.200.390.680.88
Додадена вредност0.0230.0590.190.380.630.79

Picture. Свети Кристофер и Невис. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Свети Кристофер и Невис. Економија, раст

Picture. Свети Кристофер и Невис. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Свети Кристофер и Невис. Економија, структура

Свети Кристофер и Невис. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство11.09.84.11.71.61.1
Индустрија10.710.510.29.012.08.3
Градежништво7.411.517.720.416.019.7
Трговија5.89.614.212.715.015.3
Транспорт6.38.211.910.512.112.0
Услуги58.750.341.945.743.243.6

Picture. Свети Кристофер и Невис. Економија, структура, %, 2016

Свети Кристофер и Невис. Економија, квалитет

Свети Кристофер и Невис. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ556.01 567.05 112.19 254.013 708.116 597.1
Земјоделство57.4133.5186.2143.5196.1162.0
Индустрија55.8143.2465.8763.01 463.41 198.8

Picture. Свети Кристофер и Невис. Економија, квалитет, 1970-2016

Свети Кристофер и Невис. mk

Свети Кристофер и Невис. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0110.0320.0820.150.210.32
Увоз0.0170.0470.130.260.400.51
Нето-извоз-0.0066-0.015-0.050-0.11-0.19-0.18

Picture. Свети Кристофер и Невис. mk, млрд. $, 1970-2016

Свети Кристофер и Невис. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи4.69.7
Производи со седиште во ресурси10.823.3
Ниска технологија произведува3.326.3
Средна технологија произведува41.525.5
Висока технологија произведува26.214.0
други13.51.3

Свети Кристофер и Невис. Економија, перспектива

Picture. Свети Кристофер и Невис. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir