Економија

Северна Кореја. Економија, 1970-2016

Северна Кореја. Економија, големина

Северна Кореја. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4.99.914.710.613.916.8
Бруто-националниот доход5.511.116.710.614.016.8
Додадена вредност4.99.914.710.613.916.8

Picture. Северна Кореја. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Северна Кореја. Економија, раст

Picture. Северна Кореја. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Северна Кореја. Економија, структура

Северна Кореја. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство28.328.327.430.420.821.7
Индустрија40.340.345.930.240.238.4
Градежништво8.18.18.66.98.08.8
Услуги23.223.218.032.531.031.1

Picture. Северна Кореја. Економија, структура, %, 2016

Северна Кореја. Економија, квалитет

Северна Кореја. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ386.0638.0735.0462.0570.0665.0
Земјоделство109.1180.3201.6140.3118.8144.3
Индустрија155.7257.4337.3139.5229.1255.2

Picture. Северна Кореја. Економија, квалитет, 1970-2016

© Ivan Kushnir