Економија

Лаос. Економија, 1970-2016

Лаос. Економија, големина

Лаос. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.120.330.901.87.315.8
Бруто-националниот доход0.120.330.901.76.815.1
Додадена вредност0.120.330.861.76.814.0

Picture. Лаос. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Лаос. Економија, раст

Picture. Лаос. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Лаос. Економија, структура

Лаос. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство41.641.346.733.623.619.5
Индустрија9.49.76.619.926.626.2
Градежништво5.14.96.34.24.46.3
Трговија14.514.513.115.316.816.1
Транспорт6.16.23.93.94.03.4
Услуги23.323.323.523.024.728.5

Picture. Лаос. Економија, структура, %, 2016

Лаос. Економија, квалитет

Лаос. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ44.0102.0212.0339.01 171.02 339.0
Земјоделство18.242.094.6109.1257.9403.0
Индустрија4.19.913.364.7290.5542.7

Picture. Лаос. Економија, квалитет, 1970-2016

Лаос. mk

Лаос. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00530.0140.100.542.64.6
Увоз0.0120.0330.220.802.76.2
Нето-извоз-0.0069-0.019-0.12-0.25-0.19-1.5

Picture. Лаос. mk, млрд. $, 1970-2016

Лаос. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи28.27.7
Производи со седиште во ресурси32.325.6
Ниска технологија произведува7.014.8
Средна технологија произведува6.235.8
Висока технологија произведува5.611.3
други20.74.9

Лаос. Економија, перспектива

Picture. Лаос. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir