Економија

Либан. Економија, 1970-2016

Либан. Економија, големина

Либан. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.05.43.016.738.450.5
Бруто-националниот доход2.15.63.517.237.050.0
Додадена вредност1.95.43.016.234.546.7

Picture. Либан. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Либан. Економија, раст

Picture. Либан. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Либан. Економија, структура

Либан. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство3.94.03.74.74.32.9
Индустрија19.119.320.621.711.47.5
Градежништво3.42.72.94.14.33.7
Трговија11.210.810.611.420.420.6
Транспорт12.35.65.55.26.86.9
Услуги50.157.756.752.852.858.5

Picture. Либан. Економија, структура, %, 2016

Либан. Економија, квалитет

Либан. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ866.02 091.01 091.05 155.08 858.08 400.0
Земјоделство32.683.240.3235.2340.8229.3
Индустрија160.1403.9226.01 086.9905.1583.0

Picture. Либан. Економија, квалитет, 1970-2016

Либан. mk

Либан. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.472.10.922.313.813.5
Увоз0.783.92.46.223.124.0
Нето-извоз-0.31-1.8-1.5-3.9-9.4-10.5

Picture. Либан. mk, млрд. $, 1970-2016

Либан. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи12.012.0
Производи со седиште во ресурси30.731.6
Ниска технологија произведува17.816.3
Средна технологија произведува19.024.2
Висока технологија произведува8.011.0
други12.44.9

Либан. Економија, перспектива

Picture. Либан. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir