Економија

Света Луција. Економија, 1970-2016

Света Луција. Економија, големина

Света Луција. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0340.150.460.781.21.4
Бруто-националниот доход0.0330.150.420.721.21.3
Додадена вредност0.0290.130.410.691.11.2

Picture. Света Луција. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Света Луција. Економија, раст

Picture. Света Луција. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Света Луција. Економија, структура

Света Луција. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство12.810.211.75.82.93.0
Индустрија10.011.89.89.27.77.3
Градежништво7.68.95.57.97.86.2
Трговија20.622.522.919.122.923.5
Транспорт9.515.620.618.418.617.2
Услуги39.431.029.439.740.242.8

Picture. Света Луција. Економија, структура, %, 2016

Света Луција. Економија, квалитет

Света Луција. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ327.01 283.03 365.04 984.07 210.07 848.0
Земјоделство35.6114.1347.4256.8182.9201.1
Индустрија27.9131.6291.8405.2490.7485.3

Picture. Света Луција. Економија, квалитет, 1970-2016

Света Луција. mk

Света Луција. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0160.0890.280.380.610.67
Увоз0.0280.130.330.450.790.62
Нето-извоз-0.012-0.036-0.040-0.069-0.180.048

Picture. Света Луција. mk, млрд. $, 1970-2016

Света Луција. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.640.4
Производи со седиште во ресурси63.937.6
Ниска технологија произведува8.66.0
Средна технологија произведува8.38.2
Висока технологија произведува8.23.3
други2.34.5

Света Луција. Економија, перспектива

Picture. Света Луција. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir