Економија

Шри Ланка. Економија, 1970-2016

Шри Ланка. Економија, големина

Шри Ланка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.84.99.419.156.781.3
Бруто-националниот доход2.84.99.218.856.179.0
Додадена вредност2.03.56.614.050.974.5

Picture. Шри Ланка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Шри Ланка. Економија, раст

Picture. Шри Ланка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Шри Ланка. Економија, структура

Шри Ланка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство31.823.420.814.29.58.2
Индустрија20.226.827.027.423.821.0
Градежништво5.38.56.26.05.88.6
Трговија11.211.213.116.113.813.4
Транспорт10.812.011.612.312.114.0
Услуги20.718.121.224.035.034.8

Picture. Шри Ланка. Економија, структура, %, 2016

Шри Ланка. Економија, квалитет

Шри Ланка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ225.0325.0542.01 019.02 808.03 910.0
Земјоделство52.054.879.9106.1238.6294.2
Индустрија33.162.8103.5205.0600.9751.8

Picture. Шри Ланка. Економија, квалитет, 1970-2016

Шри Ланка. mk

Шри Ланка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.581.32.46.411.117.4
Увоз0.662.23.18.115.223.6
Нето-извоз-0.072-0.91-0.63-1.7-4.1-6.2

Picture. Шри Ланка. mk, млрд. $, 1970-2016

Шри Ланка. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.913.8
Производи со седиште во ресурси16.922.6
Ниска технологија произведува53.320.2
Средна технологија произведува6.629.4
Висока технологија произведува1.811.6
други0.522.4

Шри Ланка. Економија, перспектива

Picture. Шри Ланка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir