Економија

Либерија. Економија, 1970-2016

Либерија. Економија, големина

Либерија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.320.930.600.641.32.8
Бруто-националниот доход0.360.960.530.521.12.4
Додадена вредност0.300.830.560.600.993.0

Picture. Либерија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Либерија. Економија, раст

Picture. Либерија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Либерија. Економија, структура

Либерија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство24.719.653.471.770.772.9
Индустрија35.630.713.20.498.77.2
Градежништво4.84.03.30.142.61.6
Трговија11.19.76.416.55.15.1
Транспорт8.37.59.84.75.55.6
Услуги15.428.513.86.47.47.6

Picture. Либерија. Економија, структура, %, 2016

Либерија. Економија, квалитет

Либерија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ223.0495.0284.0224.0327.0598.0
Земјоделство51.685.9143.2150.2176.2474.0
Индустрија74.6134.535.51.021.846.8

Picture. Либерија. Економија, квалитет, 1970-2016

Либерија. mk

Либерија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.190.630.200.200.220.80
Увоз0.130.630.170.250.671.5
Нето-извоз0.053-0.00050.038-0.049-0.46-0.71

Picture. Либерија. mk, млрд. $, 1970-2016

Либерија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи30.22.1
Производи со седиште во ресурси15.35.5
Ниска технологија произведува0.232.4
Средна технологија произведува29.069.2
Висока технологија произведува0.451.4
други24.819.4

Либерија. Економија, перспектива

Picture. Либерија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir