Економија

Лесото. Економија, 1970-2016

Лесото. Економија, големина

Лесото. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0850.440.630.882.42.2
Бруто-националниот доход0.120.821.21.53.02.5
Додадена вредност0.0780.370.550.852.22.0

Picture. Лесото. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Лесото. Економија, раст

Picture. Лесото. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Лесото. Економија, структура

Лесото. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство24.119.113.68.25.65.8
Индустрија6.314.114.522.125.226.0
Градежништво1.24.49.614.77.56.4
Трговија19.511.211.210.713.514.8
Транспорт3.33.65.24.36.36.5
Услуги45.747.745.840.041.940.5

Picture. Лесото. Економија, структура, %, 2016

Лесото. Економија, квалитет

Лесото. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ82.0338.0392.0470.01 173.01 017.0
Земјоделство18.153.846.337.259.853.6
Индустрија4.739.749.5100.2271.7238.2

Picture. Лесото. Економија, квалитет, 1970-2016

Лесото. mk

Лесото. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00700.0780.0940.290.940.92
Увоз0.0370.530.851.02.42.0
Нето-извоз-0.030-0.45-0.76-0.75-1.5-1.1

Picture. Лесото. mk, млрд. $, 1970-2016

Лесото. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи3.714.4
Производи со седиште во ресурси29.530.0
Ниска технологија произведува54.523.7
Средна технологија произведува7.523.8
Висока технологија произведува4.76.7
други0.0611.4

Лесото. Економија, перспектива

Picture. Лесото. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir