Економија

Литванија. Економија, 1990-2016

Литванија. Економија, големина

Литванија. Економија, големина, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ10.311.537.142.8
Бруто-националниот доход10.311.336.441.1
Додадена вредност10.210.333.438.5

Picture. Литванија. Економија, Сподели, %, 1990-2016

Литванија. Економија, раст

Picture. Литванија. Економија, раст, 1990=100%, 1990-2016

Литванија. Економија, структура

Литванија. Економија, структура, %, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Земјоделство25.56.33.33.3
Индустрија18.923.623.222.2
Градежништво9.46.05.86.5
Трговија8.618.119.119.8
Транспорт7.613.215.615.4
Услуги29.932.832.932.8

Picture. Литванија. Економија, структура, %, 2016

Литванија. Економија, квалитет

Литванија. Економија, по глава, $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ2 775.03 295.011 886.014 707.0
Земјоделство702.1183.8355.5439.3
Индустрија521.6691.42 483.72 932.3

Picture. Литванија. Економија, квалитет, 1990-2016

Литванија. mk

Литванија. mk, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Извоз4.04.424.331.8
Увоз4.95.225.031.3
Нето-извоз-0.89-0.71-0.700.55

Picture. Литванија. mk, млрд. $, 1990-2016

Литванија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи10.921.4
Производи со седиште во ресурси30.615.9
Ниска технологија произведува19.713.7
Средна технологија произведува26.632.1
Висока технологија произведува9.411.7
други2.95.2

Литванија. Економија, перспектива

Picture. Литванија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir