Економија

Луксембург. Економија, 1970-2016

Луксембург. Економија, големина

Луксембург. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.56.213.221.353.258.6
Бруто-националниот доход1.15.412.918.938.539.9
Додадена вредност1.14.611.219.047.953.1

Picture. Луксембург. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Луксембург. Економија, раст

Picture. Луксембург. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Луксембург. Економија, структура

Луксембург. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство3.72.31.50.700.270.27
Индустрија48.030.321.612.67.47.2
Градежништво6.37.36.96.05.35.7
Трговија14.218.415.811.912.311.4
Транспорт8.69.19.311.711.111.0
Услуги19.232.544.957.163.664.4

Picture. Луксембург. Економија, структура, %, 2016

Луксембург. Економија, квалитет

Луксембург. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4 443.017 120.034 650.048 758.0104 772.1101 835.0
Земјоделство118.0299.4443.2303.7259.0246.9
Индустрија1 545.33 860.16 354.35 480.46 938.36 678.5

Picture. Луксембург. Економија, квалитет, 1970-2016

Луксембург. mk

Луксембург. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.35.512.931.692.9129.7
Увоз1.05.011.326.375.4109.2
Нето-извоз0.290.431.75.317.520.6

Picture. Луксембург. mk, млрд. $, 1970-2016

Луксембург. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи7.57.7
Производи со седиште во ресурси18.523.3
Ниска технологија произведува29.315.5
Средна технологија произведува30.832.3
Висока технологија произведува9.314.7
други4.76.6

Луксембург. Економија, перспектива

Picture. Луксембург. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir