Економија

Либија. Економија, 1970-2016

Либија. Економија, големина

Либија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4.038.231.138.580.943.0
Бруто-националниот доход3.337.131.438.780.944.2
Додадена вредност3.937.134.941.081.440.2

Picture. Либија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Либија. Економија, раст

Picture. Либија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Либија. Економија, структура

Либија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство2.61.86.86.52.50.90
Индустрија64.466.033.940.666.265.6
Градежништво5.87.85.87.07.81.5
Трговија2.83.77.56.24.34.7
Транспорт3.43.57.06.04.33.4
Услуги20.917.139.133.615.023.8

Picture. Либија. Економија, структура, %, 2016

Либија. Економија, квалитет

Либија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 865.011 861.07 007.07 183.013 121.06 826.0
Земјоделство47.4209.7530.8496.9325.557.4
Индустрија1 169.97 610.12 661.93 113.68 727.04 192.8

Picture. Либија. Економија, квалитет, 1970-2016

Либија. mk

Либија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз3.128.212.313.657.616.5
Увоз1.415.39.75.936.924.7
Нето-извоз1.712.92.77.720.6-8.2

Picture. Либија. mk, млрд. $, 1970-2016

Либија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи67.714.1
Производи со седиште во ресурси9.524.3
Ниска технологија произведува1.715.9
Средна технологија произведува5.134.5
Висока технологија произведува0.1410.4
други15.90.75

Либија. Економија, перспектива

Picture. Либија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir