Економија

Мароко. Економија, 1970-2016

Мароко. Економија, големина

Мароко. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4.622.130.338.993.2103.6
Бруто-националниот доход4.621.529.438.291.9101.7
Додадена вредност4.019.226.834.783.691.4

Picture. Мароко. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Мароко. Економија, раст

Picture. Мароко. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Мароко. Економија, структура

Мароко. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство21.619.718.613.314.413.6
Индустрија24.326.126.325.322.723.0
Градежништво3.95.64.74.75.96.5
Трговија20.815.013.514.511.811.5
Транспорт5.87.18.37.67.96.5
Услуги23.726.328.534.637.138.8

Picture. Мароко. Економија, структура, %, 2016

Мароко. Економија, квалитет

Мароко. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ290.01 104.01 219.01 348.02 876.02 937.0
Земјоделство53.8189.3200.8159.9372.3353.2
Индустрија60.5250.4283.9304.4586.1596.8

Picture. Мароко. Економија, квалитет, 1970-2016

Мароко. mk

Мароко. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.864.17.810.530.036.4
Увоз0.976.09.212.740.147.0
Нето-извоз-0.12-2.0-1.4-2.2-10.1-10.6

Picture. Мароко. mk, млрд. $, 1970-2016

Мароко. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.115.7
Производи со седиште во ресурси15.120.6
Ниска технологија произведува21.015.2
Средна технологија произведува36.837.5
Висока технологија произведува5.59.8
други1.51.3

Мароко. Економија, перспектива

Picture. Мароко. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir