Економија

Меланезија. Економија, 1970-2016

Меланезија. Економија, големина

Меланезија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.86.99.211.028.135.8
Бруто-националниот доход1.66.28.411.026.934.8
Додадена вредност1.97.49.510.426.233.3

Picture. Меланезија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Меланезија. Економија, раст

Picture. Меланезија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Меланезија. Економија, структура

Меланезија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство18.117.513.916.013.614.9
Индустрија10.015.216.421.219.616.3
Градежништво7.24.43.75.29.09.2
Трговија25.918.019.210.314.414.9
Транспорт11.27.78.97.16.76.8
Услуги27.637.237.940.136.837.9

Picture. Меланезија. Економија, структура, %, 2016

Меланезија. Економија, квалитет

Меланезија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ518.01 556.01 620.01 526.03 130.03 534.0
Земјоделство103.6294.1233.5231.0395.2491.8
Индустрија57.1256.1275.5306.4570.0537.2

Picture. Меланезија. Економија, квалитет, 1970-2016

Меланезија. mk

Меланезија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.503.03.75.613.416.7
Увоз1.03.24.35.316.617.0
Нето-извоз-0.50-0.25-0.540.29-3.2-0.31

Picture. Меланезија. mk, млрд. $, 1970-2016

Меланезија. Економија, перспектива

Picture. Меланезија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir