Економија

Мадагаскар. Економија, 1970-2016

Мадагаскар. Економија, големина

Мадагаскар. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.13.93.74.610.411.2
Бруто-националниот доход1.03.93.54.510.310.8
Додадена вредност1.24.43.44.39.810.5

Picture. Мадагаскар. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Мадагаскар. Економија, раст

Picture. Мадагаскар. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Мадагаскар. Економија, структура

Мадагаскар. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство27.033.636.633.328.434.6
Индустрија10.09.99.69.313.26.2
Градежништво2.12.02.02.45.61.7
Трговија19.717.419.019.915.916.3
Транспорт11.610.211.211.710.913.1
Услуги29.726.821.623.526.028.1

Picture. Мадагаскар. Економија, структура, %, 2016

Мадагаскар. Економија, квалитет

Мадагаскар. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ162.0445.0316.0290.0492.0451.0
Земјоделство50.9170.6108.289.9132.1146.2
Индустрија18.850.528.425.161.326.3

Picture. Мадагаскар. Економија, квалитет, 1970-2016

Мадагаскар. mk

Мадагаскар. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.200.450.451.11.92.4
Увоз0.170.790.641.23.23.2
Нето-извоз0.030-0.35-0.18-0.12-1.3-0.78

Picture. Мадагаскар. mk, млрд. $, 1970-2016

Мадагаскар. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи55.110.1
Производи со седиште во ресурси14.130.0
Ниска технологија произведува24.325.0
Средна технологија произведува1.823.3
Висока технологија произведува0.369.2
други4.42.4

Мадагаскар. Економија, перспектива

Picture. Мадагаскар. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir