Економија

Монголија. Економија, 1970-2016

Монголија. Економија, големина

Монголија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.200.681.71.37.211.2
Бруто-националниот доход0.170.581.61.36.610.4
Додадена вредност0.210.742.01.26.510.2

Picture. Монголија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Монголија. Економија, раст

Picture. Монголија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Монголија. Економија, структура

Монголија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.710.910.624.913.113.3
Индустрија23.723.929.621.634.131.5
Градежништво6.97.06.55.02.93.8
Трговија28.127.827.816.614.313.4
Транспорт13.913.712.410.410.78.1
Услуги16.816.613.121.625.029.9

Picture. Монголија. Економија, структура, %, 2016

Монголија. Економија, квалитет

Монголија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ156.0402.0787.0550.02 650.03 686.0
Земјоделство18.047.697.7123.9310.9449.7
Индустрија39.9105.0272.1107.3811.71 064.3

Picture. Монголија. Економија, квалитет, 1970-2016

Монголија. mk

Монголија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0250.0840.240.613.45.7
Увоз0.0700.230.530.814.15.2
Нето-извоз-0.044-0.14-0.30-0.21-0.720.44

Picture. Монголија. mk, млрд. $, 1970-2016

Монголија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи36.65.4
Производи со седиште во ресурси43.533.7
Ниска технологија произведува1.512.8
Средна технологија произведува1.332.1
Висока технологија произведува0.6112.1
други16.54.0

Монголија. Економија, перспектива

Picture. Монголија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir