Економија

Малта. Економија, 1970-2016

Малта. Економија, големина

Малта. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.261.32.64.18.711.0
Бруто-националниот доход0.281.42.83.98.410.3
Додадена вредност0.221.22.43.67.69.6

Picture. Малта. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Малта. Економија, раст

Picture. Малта. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Малта. Економија, структура

Малта. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство7.33.63.52.31.71.4
Индустрија20.628.225.023.414.29.7
Градежништво11.78.07.05.94.74.0
Трговија28.423.223.920.215.616.3
Транспорт6.310.810.112.411.711.6
Услуги25.726.230.635.952.156.9

Picture. Малта. Економија, структура, %, 2016

Малта. Економија, квалитет

Малта. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ810.03 880.07 230.010 218.021 005.025 616.0
Земјоделство50.5133.8225.6203.3305.9305.3
Индустрија142.01 035.91 632.12 108.12 585.42 169.2

Picture. Малта. Економија, квалитет, 1970-2016

Малта. mk

Малта. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.171.52.94.813.415.4
Увоз0.251.53.25.113.514.1
Нето-извоз-0.0850.0051-0.27-0.29-0.0801.2

Picture. Малта. mk, млрд. $, 1970-2016

Малта. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи4.85.8
Производи со седиште во ресурси27.832.0
Ниска технологија произведува6.87.2
Средна технологија произведува11.033.4
Висока технологија произведува46.415.4
други3.36.2

Малта. Економија, перспектива

Picture. Малта. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir