Економија

Малдиви. Економија, 1970-2016

Малдиви. Економија, големина

Малдиви. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0420.0930.280.892.64.2
Бруто-националниот доход0.0400.0880.270.882.64.3
Додадена вредност0.0340.0760.270.802.43.6

Picture. Малдиви. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Малдиви. Економија, раст

Picture. Малдиви. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Малдиви. Економија, структура

Малдиви. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство22.817.89.06.06.16.8
Индустрија4.75.85.16.94.54.2
Градежништво3.35.73.54.55.77.0
Трговија26.222.934.536.635.332.9
Транспорт15.316.76.911.715.114.5
Услуги27.631.141.134.333.534.5

Picture. Малдиви. Економија, структура, %, 2016

Малдиви. Економија, квалитет

Малдиви. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ366.0588.01 257.03 161.07 100.09 875.0
Земјоделство67.486.0108.0171.2400.0580.5
Индустрија13.927.961.5197.6296.7357.0

Picture. Малдиви. Економија, квалитет, 1970-2016

Малдиви. mk

Малдиви. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0300.0660.200.611.73.4
Увоз0.0240.0520.160.461.73.2
Нето-извоз0.00670.0150.0440.150.0450.24

Picture. Малдиви. mk, млрд. $, 1970-2016

Малдиви. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи80.417.5
Производи со седиште во ресурси13.741.3
Ниска технологија произведува1.312.1
Средна технологија произведува1.117.9
Висока технологија произведува1.010.8
други2.40.43

Малдиви. Економија, перспектива

Picture. Малдиви. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir