Економија

Малезија. Економија, 1970-2016

Малезија. Економија, големина

Малезија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3.924.544.093.8255.0296.5
Бруто-националниот доход3.823.642.286.2246.9287.4
Додадена вредност3.724.544.796.8252.6292.9

Picture. Малезија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Малезија. Економија, раст

Picture. Малезија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Малезија. Економија, структура

Малезија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство29.823.015.08.310.28.9
Индустрија24.437.237.743.037.435.7
Градежништво3.94.63.83.83.54.5
Трговија12.49.913.413.016.518.1
Транспорт5.44.95.86.88.48.7
Услуги24.120.424.325.124.024.1

Picture. Малезија. Економија, структура, %, 2016

Малезија. Економија, квалитет

Малезија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ358.01 775.02 441.04 045.09 071.09 508.0
Земјоделство103.2408.7371.4347.8915.3837.9
Индустрија84.3659.8934.81 796.03 362.13 350.4

Picture. Малезија. Економија, квалитет, 1970-2016

Малезија. mk

Малезија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.814.132.8112.4221.7199.3
Увоз1.613.531.994.3181.1180.3
Нето-извоз0.160.610.9018.040.619.0

Picture. Малезија. mk, млрд. $, 1970-2016

Малезија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи13.312.5
Производи со седиште во ресурси21.418.1
Ниска технологија произведува10.510.1
Средна технологија произведува18.025.4
Висока технологија произведува36.032.0
други0.811.9

Малезија. Економија, перспектива

Picture. Малезија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir