Економија

Намибија. Економија, 1970-2016

Намибија. Економија, големина

Намибија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.612.42.83.811.310.9
Бруто-националниот доход0.501.92.73.910.810.7
Додадена вредност0.582.32.63.510.610.2

Picture. Намибија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Намибија. Економија, раст

Picture. Намибија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Намибија. Економија, структура

Намибија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство8.78.49.911.99.26.8
Индустрија41.246.329.523.826.426.6
Градежништво4.84.92.22.23.44.3
Трговија9.08.48.612.713.815.0
Транспорт5.96.26.64.95.54.8
Услуги30.325.843.244.541.842.6

Picture. Намибија. Економија, структура, %, 2016

Намибија. Економија, квалитет

Намибија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ775.02 392.01 969.02 019.05 192.04 415.0
Земјоделство64.7191.9178.6221.6445.4277.7
Индустрија304.31 051.2535.0443.51 284.91 089.8

Picture. Намибија. Економија, квалитет, 1970-2016

Намибија. mk

Намибија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.381.71.21.65.44.6
Увоз0.371.41.41.76.87.2
Нето-извоз0.0110.34-0.19-0.14-1.5-2.6

Picture. Намибија. mk, млрд. $, 1970-2016

Намибија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи36.79.5
Производи со седиште во ресурси41.634.6
Ниска технологија произведува4.113.8
Средна технологија произведува6.131.4
Висока технологија произведува5.08.6
други6.62.1

Намибија. Економија, перспектива

Picture. Намибија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir