Економија

Нигер. Економија, 1970-2016

Нигер. Економија, големина

Нигер. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.432.72.61.75.77.5
Бруто-националниот доход0.432.62.61.75.77.4
Додадена вредност0.412.62.61.65.37.1

Picture. Нигер. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Нигер. Економија, раст

Picture. Нигер. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Нигер. Економија, структура

Нигер. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство50.842.834.041.243.841.1
Индустрија13.716.114.810.414.014.8
Градежништво2.95.82.62.32.73.2
Трговија10.612.018.517.115.313.5
Транспорт3.74.14.96.66.56.6
Услуги18.419.225.222.417.720.7

Picture. Нигер. Економија, структура, %, 2016

Нигер. Економија, квалитет

Нигер. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ95.0450.0329.0152.0348.0364.0
Земјоделство46.6188.0109.459.2142.3141.2
Индустрија12.570.847.615.045.550.8

Picture. Нигер. Економија, квалитет, 1970-2016

Нигер. mk

Нигер. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0600.610.530.321.31.3
Увоз0.0890.930.720.462.82.4
Нето-извоз-0.029-0.33-0.19-0.13-1.5-1.1

Picture. Нигер. mk, млрд. $, 1970-2016

Нигер. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.013.9
Производи со седиште во ресурси41.923.4
Ниска технологија произведува2.18.6
Средна технологија произведува2.624.8
Висока технологија произведува20.126.4
други13.22.9

Нигер. Економија, перспектива

Picture. Нигер. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir