Економија

Нигерија. Економија, 1970-2016

Нигерија. Економија, големина

Нигерија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ23.9198.568.374.6369.1404.6
Бруто-националниот доход25.1198.867.370.8347.6395.9
Додадена вредност23.2171.054.069.5363.4400.4

Picture. Нигерија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Нигерија. Економија, раст

Picture. Нигерија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Нигерија. Економија, структура

Нигерија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство24.118.224.621.323.921.2
Индустрија10.017.822.326.522.414.8
Градежништво11.29.63.63.32.93.6
Трговија11.712.916.116.416.921.3
Транспорт13.816.98.211.412.212.9
Услуги29.224.525.321.021.726.3

Picture. Нигерија. Економија, структура, %, 2016

Нигерија. Економија, квалитет

Нигерија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ427.02 702.0717.0610.02 327.02 176.0
Земјоделство99.9424.3139.3121.4547.4456.6
Индустрија41.3414.0126.3151.0514.1318.9

Picture. Нигерија. Економија, квалитет, 1970-2016

Нигерија. mk

Нигерија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.826.315.425.093.238.4
Увоз1.317.56.18.964.246.9
Нето-извоз0.548.89.416.029.1-8.5

Picture. Нигерија. mk, млрд. $, 1970-2016

Нигерија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи90.611.2
Производи со седиште во ресурси5.424.5
Ниска технологија произведува1.512.1
Средна технологија произведува1.339.4
Висока технологија произведува0.1512.4
други1.10.39

Нигерија. Економија, перспектива

Picture. Нигерија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir