Економија

Холандија. Економија, 1970-2016

Холандија. Економија, големина

Холандија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ37.7192.7314.3412.8836.4777.2
Бруто-националниот доход38.4194.4312.1420.9843.2767.9
Додадена вредност34.5176.8289.1370.4752.0698.0

Picture. Холандија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Холандија. Економија, раст

Picture. Холандија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Холандија. Економија, структура

Холандија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.63.74.32.51.91.8
Индустрија28.326.023.419.316.815.2
Градежништво9.06.95.75.45.44.7
Трговија14.212.614.315.814.716.2
Транспорт8.67.68.69.79.79.8
Услуги34.343.243.747.351.652.2

Picture. Холандија. Економија, структура, %, 2016

Холандија. Економија, квалитет

Холандија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 898.013 618.020 999.025 920.050 135.045 753.0
Земјоделство148.0463.5832.5580.6859.6751.6
Индустрија749.53 250.94 516.84 483.97 553.86 265.0

Picture. Холандија. Економија, квалитет, 1970-2016

Холандија. mk

Холандија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз16.497.8172.2274.5601.8640.8
Увоз16.495.5156.4247.5531.9555.3
Нето-извоз-0.00412.315.727.069.985.6

Picture. Холандија. mk, млрд. $, 1970-2016

Холандија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи15.417.5
Производи со седиште во ресурси23.619.1
Ниска технологија произведува11.314.2
Средна технологија произведува26.123.8
Висока технологија произведува20.022.7
други3.62.7

Холандија. Економија, перспектива

Picture. Холандија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir