Економија

Северна Африка. Економија, 1970-2016

Северна Африка. Економија, големина

Северна Африка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ24.7138.6185.3262.3648.5700.4
Бруто-националниот доход23.8137.9180.3257.9636.8681.7
Додадена вредност22.9132.2178.8250.0622.4673.7

Picture. Северна Африка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Северна Африка. Економија, раст

Picture. Северна Африка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Северна Африка. Економија, структура

Северна Африка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство19.311.515.612.513.314.0
Индустрија30.742.629.733.435.626.8
Градежништво4.67.87.15.66.66.5
Трговија13.110.614.713.812.514.4
Транспорт4.95.57.18.08.78.8
Услуги27.422.025.926.723.429.5

Picture. Северна Африка. Економија, структура, %, 2016

Северна Африка. Економија, квалитет

Северна Африка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ285.01 235.01 263.01 466.03 182.03 060.0
Земјоделство50.8135.9189.7174.2404.9412.0
Индустрија80.7502.1362.0467.51 087.5788.7

Picture. Северна Африка. Економија, квалитет, 1970-2016

Северна Африка. mk

Северна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз6.856.248.175.8219.5135.5
Увоз5.948.554.365.2215.4211.2
Нето-извоз0.887.7-6.210.64.1-75.7

Picture. Северна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016

Северна Африка. Економија, перспектива

Picture. Северна Африка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir