Економија

mk. Економија, 1970-2016

mk. Економија, големина

mk. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 164.13 137.76 576.611 031.616 586.020 162.6
Бруто-националниот доход1 163.83 120.66 498.311 149.116 710.920 485.7
Додадена вредност1 145.33 116.06 531.210 978.416 482.120 067.4

Picture. mk. Економија, Сподели, %, 1970-2016

mk. Економија, раст

Picture. mk. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

mk. Економија, структура

mk. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство2.52.11.61.01.11.0
Индустрија27.426.621.918.817.015.3
Градежништво5.04.84.44.54.04.5
Трговија16.415.715.115.514.114.6
Транспорт9.79.68.79.19.39.5
Услуги38.941.148.251.054.555.0

Picture. mk. Економија, структура, %, 2016

mk. Економија, квалитет

mk. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ5 036.012 333.023 459.035 263.048 365.056 228.0
Земјоделство124.4263.2380.0365.4530.5563.8
Индустрија1 355.63 259.35 097.66 607.78 147.58 561.8

Picture. mk. Економија, квалитет, 1970-2016

mk. mk

mk. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз79.1357.1702.41 427.22 325.02 692.7
Увоз73.0365.2779.21 761.42 868.73 249.6
Нето-извоз6.1-8.1-76.8-334.1-543.6-556.9

Picture. mk. mk, млрд. $, 1970-2016

mk. Економија, перспектива

Picture. mk. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir